Carpaccio z buraka

Przepis na carpaccio z buraka

Składniki:
2 buraki czerwone,
1 gruszka,
sałata rukola,
oliwki zielone i czarne,
1 cm imbiru.

Dressing:
mieszamy razem 2 łyżeczki musztardy, sok z połowy cytryny, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i pieprzu, kieliszek oleju rzepakowego.

 

Wykonanie:
Buraki gotujemy lub pieczemy w foli w ok. 200 stopniach, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obieramy je ze skóry i kroimy na cienkie plastry.
Na talerzu układamy rukolę, na niej  plastry buraków na zmianę z cienkimi plastrami gruszki i kilkoma oliwkami, całość posypujemy drobno posiekanym imbirem, przyprawiamy świeżym pieprzem i polewamy dressingiem.

 

Do takiej sałatki doskonały będzie wyciśnięty sok z zielonych warzyw i owoców, tj;
100 g jarmużu,
pęczek natki pietruszki,
garść rukoli,
2 ogórki,
2 jabłka,
2 owoce kiwi,
1 gruszka.

Przedstawiona propozycja jest doskonałym, witaminowym zastrzykiem, który polecam wszystkim zwolennikom zdrowego odżywiania się. Sałatka i sok nadają lekkości a zarazem energii i witalności. Są idealne na dobre rozpoczęcie dnia