Carpaccio z pomarańczy i arbuzem

Przepis na carpaccio z pomarańczy z arbuzem

Składniki:
2 plastry arbuza,
1 gruszka,
1 owoc kiwi,
sałata rukola,
czarne oliwki,
wiórki kokosowe.

Dressing:
mieszamy razem 2 łyżeczki musztardy, sok z połowy cytryny, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i pieprzu, kieliszek oleju rzepakowego.

 

Wykonanie:
Gruszkę obieramy ze skóry i gniazda nasiennego, kroimy na cienkie plastry. Tą samą czynność powtarzamy z arbuzem i kiwi.
Na talerzu układamy rukolę, na niej plastry gruszki i kiwi. Środek sałatki dekorujemy plastrami zwiniętego w rulon arbuza. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi, przyprawiamy świeżym pieprzem i polewamy dressingiem.
Arbuz i wiórki kokosowe nadają sałatce egzotycznego akcentu, dzięki któremu chciałoby się wyskoczyć gdzieś na mały urlop pod ” palmową gruszą”

 

Przepis na carpaccio z pomarańczy bez arbuza

Składniki:
1 pomarańcza,
1 gruszka,
1 owoc kiwi,
sałata rukola.

 

Dressing:
mieszamy razem 2 łyżeczki musztardy, sok z połowy cytryny, łyżeczkę miodu, szczyptę soli i pieprzu, kieliszek oleju rzepakowego.

 

Wykonanie:
Pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plastry.
Na talerzu układamy rukolę, na niej plastry pomarańczy i kiwi. Środek sałatki dekorujemy drobno pokrojoną gruszką. Całość przyprawiamy świeżym pieprzem i polewamy dressingiem.
Lekkość tej sałatki sprawia, że chce się tańczyć, śpiewać i cieszyć życiem.

Carpaccio robię ze składników przeznaczonych na sok.

 

Zobacz też nasz przepis z Carpaccio z buraków.