SOKI OCZYSZCZAJĄCE I USUWAJĄCE TOKSYNY

CYTRUSOWY DETOKS   

4 jabłka
1 cytryna
2 limonki bez skórki

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, beta-karoten, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, antyoksydanty, kwas askorbinowy, flawonoidy, kwercetyna, hesperetyna, pektyna rozpuszczalna w wodzie,
kwas foliowy

Przypisywane działanie
Sok ma działanie detoksykacyjne dzięki zawartości pektyny w jabłkach, wypłukuje zły cholesterol, toksyny i metale ciężkie, oczyszcza wątrobę i nerki, utrzymuje właściwy poziom cukru we krwi, wysoce alkalizuje organizm, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, chroni naczynia krwionośne, stymuluje soki trawienne, zapobiega powstawaniu wysoce reaktywnych wolnych rodników, ma korzystne działanie w chorobach reumatoidalnych.                                  

ZIELONO-ŻÓŁTY DETOKS

1 zielony ogórek
2 łodygi selera naciowego
1 jabłko
½ cytryny
2 krople oleju lnianego
kilka listków natki pietruszki

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B,  K, C E, D, kwas pantotenowy, kwas foliowy, aminokwasy egzogenne, potas, mangan, sód, selen, wapń, fosfor, cynk, miedź i żelazo, magnez, nikiel, molibden, kobalt czy krzem.

Przepisywane działanie
Sok ma silne działanie odkwaszające organizm. Zawierają również duże ilości związków organicznych – pektyn, które wpływają korzystnie na proces oczyszczania organizmu, w tym również poprzez wiązanie metali ciężkich z organizmu. W skórce jabłek występuje kwas ursolowy, który ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne.
Nać pietruszki dzięki olbrzymiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu ma działanie przeciwzapalne oraz korzystnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników i przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu. Jest cenionym składnikiem w profilaktyce antynowotworowej.

 

CYTRUSOWO-BURACZANY DETOKS  

3 małe buraki
1 grejpfrut bez skórki
2 limonki

Składniki odżywcze
Witamina C, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, flawonoidy, ryboflawina, niacyna, tiamina żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez.

Przypisywane działanie
Sok oczyszcza układ krwionośny, nerki, pęcherz żółciowy i jelita, alkalizuje organizm wspomagając proces oczyszczenia, obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalnie, wpływa na zdrowy rozwój tkanek.

 

ZIELONO-CYTRUSOWY DETOKS                                             

100 g ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 jabłko
½ pęczka natki pietruszki
1 pomarańcza

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, D, K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, niacynę, fosfor,  potas, magnez, mangan,, sód, selen, wapń, cynk, miedz, żelazo, nikiel, molibden, kobalt, krzem, aminokwasy egzogenne, flawonoidy, apigeniny.

Przypisywane działanie
Sok doskonale nawadnia i alkalizuje organizm ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i tonizująco wpływa na organizm, pobudza trawienie, wspiera układ odpornościowy, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniża ryzyko miażdżycy, obniża poziom kwasu moczowego, oczyszcza nerki, wątrobę i śledzionę.                                                                                            

ZIELONO-CZERWONY DETOKS
liście z połówki średniej kapusty
3 duże marchewki
40 owoców żurawiny

Składniki odżywcze.
Witaminy z grupy B, C, E, K, K, PP, alfa i beta-karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, chrom, jod, mangan, fosfor, żelazo, potas, sód, miedz i selen, aminokwasy egzogenne, luteina.

Przypisywane działanie
Sok wykazuje silne działanie detoksykacyjne, wpływa na rozwój tkanek, układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, wspiera układ odpornościowy, hamuje proces starzenia. Substancje antybakteryjne i skondensowane taniny zawarte w żurawinie pomagają natomiast leczyć i zapobiegać infekcjom układu moczowego.


ENERGETYCZNY DETOKS                                                                                                        

3 buraki
2 duże marchewki
2 jabłka

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, K, E, PP, alfa i beta-karoten, wapń, chrom, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, kwas jabłkowy, pektyna, kwas foliowy, luteina, aminokwasy egzogenne.

Przypisywane działanie
Sok oczyszczą jelita, wątrobę i układ trawienny. Zawiera mnóstwo biotyny-rozpuszczalnej w wodzie witaminy B, która odgrywa kluczową rolę w metabolizowaniu białka, tłuszczu i węglowodanów. Marchewka wspomaga naturalne funkcje wątroby, nerek i układu trawiennego. Świeżo wyciśnięty sok z marchwi to łagodny środek na zatrzymanie płynów w organizmie, wzdęcia, problemy z trawieniem. Jedno średnie nieobrane jabłko zaspokaja ponad 10% naszego dziennego zapotrzebowania na błonnik.

 

marchewka, cytryna, olej lniany   

4 duże marchewki
2 cytryny obrane ze skórki
1 łyżka oleju lnianego

Składniki odżywcze
Witaminy C, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, magnez, mangan, potas, kwas alfa-linolenowy, flawonoidy, limonina, lignany lniane, kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6.

Przypisywane działanie
Sok z marchewki i cytryny to świetny mix w procesie detoksykacji. Tę mieszankę dobrze wzbogacić olejem lnianym. Jest lepiej przyswajalny i źródłem potrzebnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Dodanie oleju pobudza system trawienny, wzmaga działanie oczyszczające, wspiera układ odpornościowy, hamuje proces starzenia.

 

ogórek, seler naciowy, brokuł                                                                                  

1 ogórek
3 łodygi selera naciowego
2 średniej wielkości różyczki brokuła

Składniki odżywcze
Witaminy K,  C, B6, E, kwas pantotenowy, kwasu foliowy. potas, mangan, sód, selen, wapń, fosfor, cynk, miedź i żelazo, magnez, nikiel, molibden, kobalt czy krzem.

Przypisywane działanie
Sok z połączenia tych trzech zielonych warzyw to potężna mieszanka detoksykacyjna. Zawarte w ogórku kwasy askorbinowy i kofeinowy zapobiegają zatrzymaniu płynów w organizmie a obecna w nim woda jednocześnie naturalnie nawadnia ciało. Sok z surowego selera skutecznie redukuje obrzęki i zapobiega fermentowaniu obecnego w organizmie alkoholu, a brokuł oczyszcza jelita i stymuluje działanie wątroby.

 

pomidor, cebula, cytryna 

4 duże pomidory
1 cebula obrana
2 cytryny

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, miedź, siarka, chrom, flawonoidy, limonina.

Przypisywane działanie
To trio świetnych składników, które alkalizuje, przywraca równowagę i oczyszcza z toksyn organizm, wykazuje działanie antyseptyczne, obniża poziom cholesterolu, poziom cukru i  ciśnienie we krwi. Pomidory neutralizują kwasy i pomagają leczyć zapalenie wątroby. Cebula dzięki zawartości siarki wypłukuje metale ciężkie i toksyny. Cytryna pozytywnie wpływa na smak, łagodząc ostry aromat cebuli.

 

szpinak, jabłko, sok z kiszonych buraków                                                                      

80 g liści szpinaku
1 jabłko
50 ml soku z kiszonych buraków

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, E, beta-karoten, żelazo, magnez, mangan, wapń, fosfor, potas, cynk sód i fosfor, selen, kwas foliowy, luteina,  Omega-3, aminokwasy, antyoksydanty.

Przypisywane działaniem
Sok zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego wspomagając i stymulując prawidłową mikroflorę jelitową,  a zawarte składniki odżywiają i oczyszczają i alkalizują organizm, wspomaga pracę wątroby i trzustki, stymuluje produkcje czerwonych krwinek, korzystnie działa na układ kostny, wykazuje działanie odmładzające, działa korzystnie w profilaktyce anemii i innych chorób krwi oraz profilaktyce antynowotworowej.

 

OCZYSZCZAJĄCE KIWI

1 kiwi
½ szklanki ananasa
2 ogórki
½ cytryny
4 rzodkiewki
garść kolendry

Składniki odżywcze
Witaminy a grupy B, C, E, K, kwas foliowy, potas, miedź, żelazo, mangan, potasu, beta karoten, luteinę, antyoksydanty, flawonoidy, olejki eteryczne,

Przypisywane działanie
Sok posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga prace wątroby, zalecany do zwalczania grzybic i egzem skórnych, wykazuje korzystne działanie w profilaktyce antynowotworowej, ma korzystny wpływ na włosy i cerę. Rzodkiew nadaje sokom przyjemny pikantny posmak. Dzięki zawartości steroli w ogórkach może pomagać w zapobieganiu chorobom serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu. Ten napój oczyszczający i nawadniający całe ciało wspaniale pobudza przemianę materii o poranku.

. 

SOKI ODMŁADZAJĄCE I POPRAWIAJĄCE WYGLĄD CERY

seler naciowy, jabłko – HOLLYWOODZKI ELIKSIR

Podobno tym napojem rozpoczynają dzień gwiazdy amerykańskiego kina. Mówi się, że wypity na czczo oczyszcza i nawilża skórę, nadając jej aksamitny wygląd, zmniejsza obrzęki, wzmacnia włosy i chroni ciało przed działaniem wolnych rodników, które przecież przyspieszają starzenie.

3 łodygi selera naciowego lub ½ selera korzeniowego
2 jabłka

Składniki odżywcze
Seler zawiera  witaminy C, K, beta karoten i kwas foliowy, tiaminę, kwas pantotenowy, ryboflawinę, B6, niacynę, fosfor, potas, magnez, manganu, sód, selen, wapń, cynk, miedz i żelazo . Zawiera również pełne spektrum aminokwasów egzogennych. Jest zaliczany przez Amerykański Instytut Narodowy do grupy 10 produktów spożywczych o najsilniejszym działaniu antynowotworowym. Zawiera mnóstwo związków antyoksydacyjnych głównie flawonoidów, a wśród nich apigeniny. Apigeniny wykazują działanie antynowotworowe poprzez hamowanie rozwoju komórek nowotworowych oraz pobudzania ich do obumierania, a także mają działanie przeciwzapalne oraz są silnym antyoksydantem. Apigeniny hamują również utlenianie cholesterolu LDL. Wykazuje działanie odkażające Obecne w selerze terpeny  mają działanie przeciwzapalne i odkażające. Silnie odkwasza organizm

Przypisywane działanie
Selerowi przypisuje się korzystne działanie w profilaktyce antynowotworowej oraz działanie oczyszczające. Seler jest pokarmem szczególnie polecanym mężczyznom – jest nazywany „naturalnym testosteronem”. Regularne spożycie selera ma głęboko pozytywny wpływ na męski profil hormonalny, witalność i energię. Przywraca prawidłowy poziom androgenów i równowagę między nimi a estrogenami w organizmie mężczyzny. Seler pobudza działanie układu wydalniczego szczególnie nerek, obniża poziom kwasu moczowego w organizmie, pomaga zapobiegać kamicy i ma korzystne działanie przy dnie moczanowej ze względu na zwiększone wydalanie puryn z organizmu. Selerowi przypisuje się również korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy w tym stabilizację ciśnienia tętniczego. Zawartość potasu i sodu sprawia, że ma działanie odkwaszające.

jabłko, marchewka, pomarańcza, cytryna, mięta, pokrzywa, pietruszka

1 jabłko
1 marchewka
1 pomarańcza
½ cytryny
5 gałązek młodych pędów mięty
3 gałązki pędów pokrzywy
½  pęczka natki pietruszki

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, K, E, PP, alfa i beta-karoten, wapń, chrom, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, kwas jabłkowy, pektyna, kwas foliowy, luteina, aminokwasy egzogenne, flawonoidy, cholina, karotenoidy.

Przypisywane działanie
Sok ma działanie przeciwutleniająco, antyseptyczne, tonizuje i pobudza trawienie, wspomaga organizm w wydalaniu nadmiaru płynów i oczyszczaniu nerek, pobudza, przepływ żółci w obrębie wątroby i jelit, poprawia apetyt, pobudza układ krwionośny, eliminuje kwas moczowy z organizmu, posiada właściwości odżywcze dzięki wysokiej zawartości żelaza, chlorofilu, wspomaga w oczyszczaniu organizmu, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomagają funkcjonowanie umysłu, hamuje procesy starzenia i korzystnie wpływa na szereg reakcji biochemicznych w organizmie.

 

brokuł, banan, pomarańcza  

½ brokułu
1 banan
1 pomarańcza

Składniki odżywcze
Witaminy z  B, C, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, cholina. wapń, fosfor, potas, żelazo, chrom, cynk, magnez, selen, sód, luteinę, beta karoten, aminokwasy, chlorofil, flawonoidy.

Przypisywane działanie.
Sok o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwwrzodowym, przeciwbakteryjnym, obniżającym cholesterol, zapobiega zawałom serca, udarom oraz innym schorzeniom układu krążenia, wspomaga regenerację organizmu

 

gruszka, pomarańcza, truskawki, szpinak, olej lniany     

1 gruszka
1 pomarańcza
½ szklanki truskawek
garść szpinaku
1 łyżeczka oleju lnianego

 

Składniki odżywcze
Witaminy z  B, C, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, cholina. wapń, fosfor, potas, żelazo, chrom, cynk, magnez, selen, sód, bor, jod, luteina, beta karoten, aminokwasy, chlorofil, flawonoidy, Omega-3.
Przypisywane działanie
Składniki soku o lekko kwaśnym smaku, odkwaszają organizm, co w istotny sposób podnosi naturalną odporność organizmu, mogą zapobiec udarowi mózgu, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają mikroflorę jelitową, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, wspomagają pracę szarych komórek oraz poprawiają możliwości koncentracji, zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, rozwojowi dny moczanowej, reumatyzmu i zapaleniu stawów,zapobiegają również utracie wapnia z kości, w związku z soki te powinny pić osoby chore na osteoporozę.

                          

 SOKI DOSTARCZAJĄCE ENERGIĘ

brzoskwinia, morela, mango 

3 brzoskwinie wydrylowane
3 morele wydrylowane
1 mango obrane ze skórki

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, bor, fosfor, potas, cynk, flawonoidy, tryptofan, niacyna.

Przypisywane działanie
Sok naturalnie pomaga chronić przed nowotworami i miażdżycą, wspomaga organizm w zwalczaniu infekcji i utrzymaniu regularnej pracy jelit. Naturalnie bogate w fruktozę brzoskwinie są źródłem natychmiastowej energii, a morele o gęstym soku źródłem fosforu i witaminy B5. Mango zawiera natomiast dużo beta-karotenu i żelaza.

 

arbuz, figa, miód  

pół arbuza
3 średnie figi
1 łyżka miodu

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, D, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, jod, fosfor, potas, sód, cynk.

Przypisywane działanie
Sok ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe, łagodzące i przeczyszczające, wspomaga trawienie, redukują stres, wzmacnia serce i naczynia wieńcowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność, skutecznie walczy z anemią,  Arbuzy zawierają w dużej mierze wodę i naturalne cukry co czyni je idealnym źródłem natychmiastowej energii, dodatkowo nawadniają nasz organizm i zapobiegają uczuciu zmęczenia. Figi zawierają w 100g tyle wapnia co szklanka mleka.  Figi podobnie jak miód obfitują także w łatwo przyswajalne cukry-glukozę i fruktozę. Ta słodka mikstura przywróci cię do życia.

 

jabłko, marchewka, spirulina 

4 jabłka
3 duże marchewki
2 łyżeczki spiruliny

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, żelazo, magnez, fosfor, potas, chlorofil, kwas jabłkowy, kwas gamma-linolenowy, pektyna.

Przypisywane działanie
Cukry silnie skoncentrowane w soku ze świeżych jabłek i marchewki są łatwo przyswajalne i natychmiast dostarczają potrzebnej energii. Spirulina dostarczy witaminę B12, kwas gamma-linelonowy, chlorofil, a także 58 razy więcej żelaza niż w surowym szpinaku, 25 razy więcej beta-karotenu niż w surowej marchewce i trzy razy więcej witaminy E niż w kiełkach pszenicy.

 

awokado, śliwka, gruszka  

6 śliwek wydrylowanych
2 duże dojrzałe gruszki
1 awokado

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, K, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, bor, kwas jabłkowy, kwasy tłuszczowe omega-6, pektyny, kwas oleinowy.

Przypisywane działanie
Sok ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniajace, ochronne jelita grubego obniżające poziom cholesterolu we krwi, Oprócz właściwości, które wpływają na stan naszego zdrowia, sok wpływa na urodę. Polecany jest osobom zmagającym się z pękającymi naczynkami – dzięki zawartości witaminy K (reguluje procesy krzepnięcia krwi) i C (uszczelnia naczynia krwionośne). Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek. Awokado to źródło białka. Jeden owoc zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, bardzo ważną w procesie uwalniania do organizmu energii zawartej w pokarmie. Miękkie i dojrzałe gruszki i śliwki to mnóstwo energetyzującej i łatwo przyswajalnej fruktozy, a także żelazo i kwas jabłkowy, który wspomaga jego wchłanianie

 

ogórek, limonka, spirulina 

1 ogórek
3 limonki obrane ze skórki
2 łyżeczki sproszkowanej spiruliny

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, krzemionka, limonina, kwas gamma-linolenowy.
Przepisywane działanie
Limonka i ogórek są bardzo wodniste, dzięki czemu ich soki przywracają siły. Spirulina dobrze wpływa na system immunologiczny, a w związku z tym zwiększa odporność na choroby. Ten sok pij rano ponieważ spożywane w późniejszych godzinach mogą powodować bezsenność.

kabaczek, brukselka, trawa pszeniczna 

1 kabaczek,
10 brukselek,
2 łyżki sproszkowanej trawy pszenicznej

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, bor, wapń, chrom, żelazo, magnez, mangan, fosfor, siarka, potas, selen, sód, cynk, aminokwasy, chlorofil.
Przypisywane działanie
Kabaczek jest bogata w karotenoidy regulujące poziom cukru we krwi, a co za tym idzie także poziom energii w organizmie. Brukselka dostarcza witaminy C i kwasu foliowego. Przetworzona trawa pszeniczna zawiera 100 kluczowych składników odżywczych, takich jak aminokwasy, enzymy, minerały, witaminy czy chlorofil

pomarańcza, kiwi, szpinak 

300 g liści szpinaku
2 pomarańcze
3 owoce kiwi obrane ze skórki

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk,  flawonoidy.

Przypisywane działanie
Ta mieszanka ułatwia wchłanianie żelaza i dostarcza kwasu foliowego potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek, które pozwalają przywrócić poziom energii do optymalnego stanu.

burak, zielona fasola, dynia 

3 małe buraki
25 strączków zielonej fasoli
pół dyni wydrylowanej

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, miedź, kwas jabłkowy.
Przypisywane działanie
Burak wraz z liśćmi to źródło żelaza i tradycyjnie używa się go w walce ze zmęczeniem i anemią. Zielona fasola także zawiera ten minerał i dodatkowo wzbogaca mieszankę o witaminy B1 i B2 odpowiedzialne za przetwarzanie węglowodanów, tłuszczów i białka. Dynia dostarcza dużej ilości kwasu jabłkowego, wpływa na poprawę absorpcji żelaza przez nasz organizm.

 

SOKI ZWALCZAJĄCE STRES

marchewka, korzeń selera, burak, cytryna

4 duże marchewki
1 korzeń selera
2 małe buraki
połowa cytryny obranej ze skórki

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, chrom.
Przypisywane działanie
Zawarty w marchewce beta-karoten chroni organizm przed stresem i skutkami długotrwałego napięcia. Korzeń selera obniża ciśnienie krwi i dostarcza systemowi nerwowemu witaminę C, B6 i wapnia. Burak bogaty w kwas foliowy naturalnie poprawia nastrój. Cytryna łagodzi wyrazisty smak selera.

cukinia, sałata, pietruszka  

garść świeżej natki pietruszki
3 duże cukinie
liście z połowy sałaty

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, D, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, sód, cynk, chlorofil.

Przypisywane działanie
Cukinia wspomaga układ nerwowy i obniża poziom stresu. Pietruszka zawiera witaminę B1 a sałata posiada naturalne kojące działanie.


SOKI POBUDZAJĄCE TRAWIENIE

ogórek, seler naciowy, kiwi 

1 ogórek
4 łodygi selera naciowego
2 owoce kiwi obrane ze skórki

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionka.
Przypisywane działanie
Alkalizujące właściwości soku z ogórka sprawiają, że neutralizuje on obecny w jelitach kwas i łagodzi bóle brzucha związane z nadmiarem gazów. Może również rozpuszczać kwas moczowy powodujący tworzenie się kamieni w nerkach i pęcherzu. Seler poprawia trawienie i hamuje wywołujący wzdęcia proces fermentacji w jelitach. Kiwi dostarcza dużej ilości enzymów trawiennych traconych przez nas w wyniku stosowania nieodpowiedniej diety, braku ruchu, starzenia się organizmu.

 

mango, gruszka, aloes

1 mango
3 duże, dojrzałe gruszki
1 łyżka soku z aloesu

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, aminokwasy, pektyna.
Przypisywane działanie
Mango zawiera enzymy regulujące pracę żołądka, neutralizujące kwasy i zwalczające problemy trawienne. Gruszka, bogate źródło rozpuszczalnego błonnika pobudza do działania układ trawienny. Sok z aloesu  spowoduje wydzielenie się w organizmie pepsyny niezbędnej do odpowiedniego trawienia pokarmu, łagodzi zaparcia, a jednocześnie zapobiega biegunce.

 

Jabłko, cytryna, koper włoski
4 jabłka
2 cytryny
1 bulwa kopru włoskiego

Składniki odżywcze
Witaminy C, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, kobalt, selen, krzem, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk, flawonoidy, pektyna, kwas jabłkowy, kwas winowy.

Przypisywane działanie
Jabłka to kwas jabłkowy wspomaga trawienie, sok z cytryny oczyszcza wątrobę i stymuluje produkcje żółci, co pomaga w przepłukaniu przewodu żółciowego. Szczególnie ważne po spożyciu dużej ilości alkoholu lub przejedzeniu. Koper włoski łagodzi skurcze jelitowe i mięśniowe a olejki eteryczne wpływają korzystnie na układ trawienny.

 

kapusta, marchewka, koper włoski
1/3 średniej wielkości białej kapusty
3 duże marchewki
2 bulwy fenkułu

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzem, sód, cynk, kobalt, jod.
Przypisywane działanie
Sok z surowej białej kapusty to skuteczny środek na problemy gastryczne takie jak choroba wrzodowa czy gromadzenie się gazów w jelitach. Beta-karoten zawarty w marchewce pochłania toksyny. Koper włoski działa łagodząco i przeciwzapalnie.

 

cukinia, ogórek, mięta
garść świeżej mięty
2 cukinie
1 ogórek

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionka, sód, cynk.
Przypisywane działanie
Mieszanka zawiera potas i fosfor o działaniu alkalizującym, pomagają w neutralizowaniu kwasów żołądkowych oraz wydzielaniu gazów, pobudzają układ trawienny. Cukinia i ogórek chłodzą organizm i działają przeciwskurczowo a naturalne olejki mięty mają działanie tonizujące i lekko przeczyszczające.

 

SOKI PRZYSPIESZAJĄCE METABOLIZM

grejpfrut, gruszka, imbir       

1 grejpfrut
1 gruszka
świeży imbir (1 cm)

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, PP, niacyna, beta-karoten, kwas foliowy, kwas pantotenowy, cholina,fosfor, wapń, żelazo, bor, jod magnez, potas, miedź, mangan, aminokwasy egzogenne oraz niewielkie ilości kwasów Omega-3, gingerole, które wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, kwas jabłkowy i cytrynowy, pektyna, olejki eteryczne.

Przypisywane działanie
Sok wzmacnia odporność organizmu, ma działanie antynowotworowe, przeciwzapalnie, przeciwutleniające, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, przeciwdziała miażdżycy, przyspiesza przemianę materii. Są sprzymierzeńcami wszystkich, którzy chcą spalić trochę kalorii. Przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu i oczyszczenia organizmu.

 

WYTRAWNE ORZEŹWIENIE

1 grejpfrut
½ ananasa
½ gruszki
świeży imbir (1-2 cm)

Składniki odżywcze
Witaminy z grupy B, C, E, PP, niacyna, beta-karoten, kwas foliowy, kwas pantotenowy, cholina,fosfor, wapń, żelazo, bor, jod magnez, potas, miedź, mangan, aminokwasy egzogenne oraz niewielkie ilości kwasów Omega-3, gingerole, które wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, kwas jabłkowy i cytrynowy, pektyna, olejki eteryczne.

Przypisywane działanie
Sok wzmacnia odporność organizmu, ma działanie antynowotworowe, przeciwzapalnie, przeciwobrzękowe, przeciwutleniające, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, przeciwdziała miażdżycy, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm, przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu. Ananas doskonale sprawdza się w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Stosuje się ją także przy napadzie dny moczanowej, gdyż łagodzi ból i dodatkowo ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego, który jest przyczyną tego schorzenia, odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu – białka wchodzącego w ich skład. Dlatego ananas, chroniąc kości, pomaga również zapobiegać osteoporozie.

 

MOC MALINY

1szklanka malin
½ szklanki borówek
1 pomarańcza
1 cytryna

Składniki odżywcze
Kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy,  pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe, witamin C, E,  PP, B1, B2, B6,  wapń, potas, magnez, żelazo, selen, cynk, miedź i mangan,
garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne, kwas foliowy.
Przypisywane działanie
Ten sok oczyści nasze jelita, poprzez mechaniczne działanie pestek. Jest to bardzo ważny element każdej diety odchudzającej. Dodatkowo zarówno witamina C, jak i antyoksydanty ze składników soku poprawią krążenie i przyspieszą przemianę materii, obniży cholesterol. Fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy – foliowy i elagowy.. Kwas foliowy wspomaga ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w czasie ciąży umożliwia prawidłowy rozwój płodu w łonie matki. Kwas elagowy natomiast przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.

 SOKI WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ

 

KAPUSTA – GŁOWA PUSTA

100 g kapusty
1 marchewka
2 jabłka
1 łyżeczka oleju lnianego

Kapusta to jedno z najważniejszych warzyw stosowanych w fitoterapii. Ma niezwykłe właściwości lecznicze i jest stosowana w wielu chorobach na surowo, kiszona i gotowana. Jeżeli ktoś uważa, że jest ciężkostrawna, wystarczy dodać d niej odrobinę kminku. Sok z kapusty jest jednakże lekkostrawny i pomaga w wielu schorzeniach.

 

SHREK

 

4 pomidory
3-4 liście jarmużu
1 ogórek
2 łodygi selera naciowego
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka oleju lnianego

OLEJ LNIANY jest bogatym źródłem naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3.

 

CZERWONA BOMBA WITAMINOWA 

 

1 pomidor
2 łodygi selera naciowego
½ czerwonej papryki
1 łyżeczka oleju lnianego
szczypta soli i pieprzu

 

Ten sok wspomaga układ odpornościowy, stymuluje również wzrok. Zawarte w niej substancje fitoaktywne łagodzą stany zapalne i działają przeciwbakteryjnie.

 

SOKI NA BYSTRY UMYSŁ

POMOKADO 

1 awokado
1-2 pomidory
2 łodygi selera naciowego
kilka gałązek koperku

 

Składniki odżywcze
witaminy C, E, z grupy B, PP, K,  kwas foliowy, likopen, potas, żelazo, wapń, magnez,  miedź, mangan, sód, selen, cynk, fosfor, kobalt, luteina, kwas oleinowy, kwasy omega-3, beta-karoten.

Przypisywane działanie
Dzięki składnikom, ten sok ma działanie zapobiegające niedokrwistości, jednej z najczęstszych przyczyn ciągłego zmęczenia i niezdolności do zwalczania stresu. Zawarte przeciwutleniacze, mają działanie przeciwnowotworowe. Zawiera silne antyoksydanty, czyli bezcenne dla naszego zdrowia substancje neutralizujące szkodliwe wolne rodniki. Ma działanie odkwaszające, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera.

 

BORDO  

1 burak
1 grejpfrut
1 szklanka malin
1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej (CHIA)
1 szklanka wrzątku

 

Składniki odżywcze

witaminy A, C, E, z grupy B, tiamina, kwas foliowy, kwasy Omega-3, żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez, beta karoten.

Przypisywane działanie
Nasiona szałwii hiszpańskiej są niezwykle wartościowym pokarmem, bogatym w kwasy omega-3, które poprawiają pamięć i wspomagają pracę mózgu. Sok o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Działanie oczyszczające organizm i wzmagające detoksykację, przez co wspierają pracę wątroby. Ma również korzystny wpływ na regulację gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie odkwaszając organizm. Przedłuża młodość.

 

SOKI NA USPOKOJENIE

SAŁATA OWOCOWA   

mała główka sałaty
1 jabłko
1 szklanka truskawek

Składniki odżywcze
witaminy C, B 1 ,B 2, B 3, B 5, B 6, B 9, B 12, A, E, D, K, mangan, miedz, potas fosfor, magnez, wapń, żelazo, nikiel, molibden, kobalt czy krzem, aminokwasy: treonina, leucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenyloalanina, walina, arginina, alanina, seryna, glicyna, kwasy nienasycone Omega-3, luteina, beta karoten, antyoksydanty, enzymy, pektyny.

Przypisywane działanie
Sok o działaniu odkwaszającym organizm, wpływa korzystnie na proces oczyszczania organizmu, w tym również poprzez wiązanie metali ciężkich z organizmu, działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sałata przyspiesza krążenie krwi, działa uspokajająco, przeciwbólowo i nasennie.

 

GRUSZKA I PIETRUSZKA

1 gruszka
1 pietruszka
½ cytryny

Składniki odżywcze
witaminy A, C, K, E, B 1, B 6, B 9  i kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, cholina, żelazo, wapń, potas, bor, mangan, magnez, cynk, miedź, fosfor, krzem, kobalt, siarkę, molibden, beta karoten,  luteina, aminokwasy egzogenne i część endogennych, polifenole, chlorofil. silne olejki eteryczne, flawonoidy, błonnik.

Przypisywane działanie
Sok o działaniu silnie odtruwającym organizm. Dzięki wysokiej liczbie antyoksydantów wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, ma działanie przeciwzapalne oraz korzystnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników i przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu. Jest cenionym składnikiem w profilaktyce antynowotworowej. Ochrona jelita grubego. Gruszki mają w swoim składzie dużą ilość boru, który jest niezbędny do prawidłowego działania mózgu. Gdy je zjadamy, maleje ryzyko wystąpienia udaru, który często połączony jest z silnym stresem.

 

SOKI NA WITALNOŚĆ I REGENERACJĘ ORGANIZMU

CZERWONY

1 burak
2 łyżki drylowanych wiśni
½ cytryny


Składniki odżywcze

witaminy A, C, B 1, B 6, B 9, ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez, betaina, beta karoten, kwas askorbinowy.

Przypisywane działanie
Sok o działaniu oczyszczającym organizm i wzmagającym detoksykację, przez co wspiera pracę wątroby. Korzystny wpływ na regulację gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie odkwaszając organizm. Bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, korzystne w profilaktyce antynowotworowej. Działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, antyseptyczne i konserwujące.
BURAKI mają niezwykle dużą wartość biologiczną. Zawierają bardzo dużo wapnia, potasu, magnezu, przez co są silnie zasadotwórcze. Jest to niezmiernie ważne, ponieważ produkty pochodzenia zwierzęcego, słodycze i przetworzona żywność z kolei nas zakwasza. Gdy jesteśmy zakwaszeni, mamy gorsze samopoczucie i uczucie ciągłego zmęczenia.

 

ZIELONE ORZEŹWIENIE 

50 g rukoli
1 gruszka
1 mandarynka
Kilka listów mięty
½ limonki

Składniki odżywcze
witaminy A, C, K, B1, B6, B9, kwas foliowy, białko, kwasy Omega-3, kwas alfa linolenowy, luteina, tiamina, ryboflawina, niacyna, miedź, fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, mangan, bor, beta karoten, błonnik.

Przypisywane działanie
Sok o działaniu przeciwutleniającym, antynowotworowym,  przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Stanowi bogate źródło dobroczynnego chlorofilu. ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego. Wspomaga procesy detoksykacyjne, działa antyoksydacyjnie oraz tonizująco na układ nerwowy. Zawarty w liściach mięty olejek miętowy wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne a także przeciwgrzybiczne.
RUKOLA jest źródłem żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Działa krwiotwórczo i uspokajająco. Dzięki zawartym w niej związkom siarki działa również bakteriobójczo.

 

WIWAT WITALNOŚĆ! 

100 g szpinaku (3-4 pełne garście)
1 pomarańcza
kilka listów mięty

Składniki odżywcze
witaminy C, K, B6,  E, kwas foliowy, kwas glutaminowy, ryboflawiny, niacyny, tiaminy,  beta-karoten, luteina, kwasy Omega 3 i 6, betaina, cystyna, metionina, fenyloalanina, leucyna, lizyna, arginina, żelazo, magnez, mangan, wapń, fosfor, potas, cynk sód, fosfor, selen, miedź, flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym.

Przypisywane działanie
Sok stanowi cenne źródło antyoksydantów dzięki czemu ma korzystne działanie odmładzające organizm. Działa tonizująco na układ nerwowy oraz korzystnie w profilaktyce antynowotworowej. Ceniony w profilaktyce anemii i innych chorób krwi.
SZPINAK ma działanie przeciwnowotworowe, wspomagające pamięć, przeciwutleniające, wspierające regenerację organizmu. Jest dobrym źródłem choliny, która poprawia funkcjonowanie umysłu, a także kwasu foliowego, który chroni serce.

 

OGÓRKOWE NAWILŻENIE   

1 ogórek
1 cytryna
½ pomarańczy
6 listków mięty


Składniki odżywcze

witaminy K, C, B1, B6, B9, potas i mangan, wapń, żelazo, miedź, magnez, fosfor, cynk, selen, tiamina, aminokwasy egzogenne, kwas foliowy, kwas pantotenowy, kwasy Omega 3 i 6, flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym.

Przypisywane działanie
Sok doskonale nawadnia organizm oraz reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową regulując odczyn Ph (silne działanie zasadowe odkwaszające organizm), pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, tonizująco wpływa na organizm. Obecność antyoksydantów korzystnie wpływa na potencjał w profilaktyce antynowotworowej, ma właściwości antyseptyczne i konserwujące.
MIĘTA zawiera olejek eteryczny o nazwie mentol. To związek chemiczny, który pobudza receptory odczuwania zimna, działa lekko znieczulająco. Mimo iż temperatura naszego ciała się nie zmienia, nasz organizm reaguje, jakby było nam zimniej. Ma działanie przeciwskurczowe, tonizujące na układ pokarmowy oraz rozszerzające na odwodnione naczynia krwionośne.